ΣΟΥΣΑΝΗΣ

η δική σου αφύπνιση είναι η ελπίδα του αύριο

Είκοσι έξι χρόνια κοινωνικής προσφοράς του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης και Περιχώρων «Μετέωρα»

Του Αποστόλη Ζώη

Εδώ και 26 χρόνια κρατά ζωντανό τον ελληνικό «παλμό», μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, σε μια χώρα που αρκετά χρόνια πριν, υποδέχθηκε πολλούς Έλληνες που αποφάσισαν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, εκτός συνόρων. Ο λόγος, για το Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης και Περιχώρων «Μετέωρα», που δημιουργήθηκε το 1983 από μια ομάδα Θεσσαλών, μεταναστών στη Γερμανία, που αποφάσισαν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση που «κουβάλησαν» από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, στην ξενιτιά.

Άλλωστε, όπως λέει και η σημερινή πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Θεοχάρη, ανήκει ιδιαίτερος έπαινος σ’ αυτούς τους πρώτους Θεσσαλούς συμπατριώτες της, που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να δώσουν «σάρκα και οστά» σ’ αυτή τους την ιδέα και να συγκροτήσουν τελικά το Θεσσαλικό Σύλλογο της Νυρεμβέργης.

Οι εμπνευστές του εγχειρήματος, μαζί με πολλούς άλλους Θεσσαλούς της περιοχής έχουν καταφέρει, μέσα από αυτό το Σύλλογο να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά στις επόμενες γενιές, να καλλιεργήσουν τα ήθη και τα έθιμα της Θεσσαλίας.

Ο Σύλλογος δρούσε πάντα και εξακολουθεί να δρα με γνώμονα την ευρύτερη συναίνεση των Θεσσαλών, χωρίς τοπικιστικές διακρίσεις και διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις γερμανικές υπηρεσίες καθώς και με άλλους ελληνικούς, γερμανικούς ή και άλλους συλλόγους.

Ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, Νικόλαος Πολύζος, θυμάται πως αρχικά, συγκεντρώθηκαν μερικά άτομα από τη Θεσσαλία για να ιδρύσουν έναν πανθεσσαλικό Σύλλογο, για όλους τους Θεσσαλούς της Νυρεμβέργης και των Περιχώρων.

Προχώρησαν στην κατάρτιση ενός καταστατικού με τους σκοπούς και τους στόχους του Συλλόγου και αποφάσισαν να κάνουν την ιδρυτική τους συνέλευση, στις 19 Νοέμβρη 1983 στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης.

Η πρώτη σημαντική εργασία της ομάδας ήταν να βρει ένα όνομα για το «νεογέννητο» Σύλλογο. Με …κουμπάρο την αγάπη προς την πατρίδα Θεσσαλία και …κουμπάρα τη νοσταλγία για τον τόπο τους, βάπτισαν το Σύλλογο, «Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νυρεμβέργης ΜΕΤΕΩΡΑ».

«Καρδιά και ψυχή» του Συλλόγου ήταν πάντα, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, τα μέλη τοθ χορευτικού του συγκροτήματος, που δίνουν ζωντάνια και παλμό σε όλες τις εκδηλώσεις, είτε πρόκειται για χοροεσπερίδες του ίδιου του Συλλόγου είτε για πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων ελληνικών ή γερμανικών συλλόγων ή των δημοτικών αρχών της Νυρεμβέργης και της γύρω περιοχής.

Μάλιστα, το χορευτικό του Συλλόγου τιμήθηκε με πλακέτα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 950 χρόνια από την ίδρυση της Νυρεμβέργης, ενώ βραβεύτηκε και με το πρώτο βραβείο, σε διεθνή διαγωνισμό.

Ο Σύλλογος διοργανώνει και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων, όπως διαλέξεις επιστημόνων για ιστορικά, λογοτεχνικά, ιατρικά, λαογραφικά, κοινωνικά, οικονομικά ή επιστημονικά θέματα, ενώ εκδίδει και περιοδική έκδοση, με την επωνυμία «Θεσσαλικά Νέα», με «πρωτεργάτες» τον αρχισυντάκτη Γεώργιο Πλακιά και το βοηθό του, Ιωάννη Ρίζο.

Η πρώτη έκδοση τυπώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 15 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου.

Σημαντικό είναι και το κοινωνικό έργο του Συλλόγου. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρη περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- και την οικονομική υποστήριξη ατόμων και θεσμών, όπως Κέντρων Υγείας Νομού Τρικάλων, πληγέντων από πλημμύρες στο Νομό Καρδίτσας, σεισμόπληκτων Νομού Γρεβενών κ.ά.

omogeneia

Advertisements

Νοέμβριος 12, 2009 - Posted by | ομογένεια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: