ΣΟΥΣΑΝΗΣ

η δική σου αφύπνιση είναι η ελπίδα του αύριο

Στο φως τα μυστικά των ωκεανών

Στις 27 Νοεμβρίου πιάνει λιμάνι (στον Πειραιά) το ερευνητικό σκάφος-ιστιοφόρο της ΕΕ – «Τara» – το οποίο έχει βγει στους Ωκεανούς από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σκοπεύει να κάνει τον περίπλου της Γης σε διάστημα τριών ετών.

Πρόκειται για ένα πλωτό υπερσύγχρονο επιστημονικό σκάφος με αποστολή να φέρει στο φως τα μυστικά των ωκεανών. Με ποιον τρόπο ας πούμε λειτουργούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και πώς επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Η συλλογή δείγματος υδάτων ακόμη και από βάθος δύο χιλιάδων μέτρων, θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν στοιχεία για την προώθηση ενός ευρύτατου φάσματος επιστημών, από την «κλασική» ωκεανογραφία μέχρι και τη γενετική.

Όμως, ο σημαντικότερος στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το «θαυμαστό ρόλο» που διαδραματίζουν οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί, ακόμη και στη ρύθμιση του κλίματος. Αλλωστε, το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε παράγεται από θαλάσσιους οργανισμούς.

Η αναζήτηση, στα νερά θαλασσών και ωκεανών, ίσως δώσει απαντήσεις που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα -και ίσως ακόμα και να λύσουμε- το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και την καταστροφή που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα δείγματα, μετά τη συγκέντρωσή τους, θα αποστέλλονται στα πενήντα εργαστήρια ανά τον κόσμο. Εξαιτίας του πολύ χρόνου που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος Tara Oceans, σε κάθε λιμάνι που θα πιάνει πέντε μέλη του επιστημονικού πληρώματός, θα αποχωρούν και θα αναπληρώνονται από άλλους ερευνητές.

Οσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το ταξίδι του γύρω από τη Γη και τα διάφορα ερευνητικά προγράμματα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. oceans. taraexpeditions. o

rg.

i-reporter

Advertisements

Νοέμβριος 15, 2009 - Posted by | επιστήμη

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: