ΣΟΥΣΑΝΗΣ

η δική σου αφύπνιση είναι η ελπίδα του αύριο

Αποζημίωση «μαμούθ» ζητά από το ελληνικό δημόσιο η γυναίκα του Αχιλλέα

 
 
Αποζημίωση 5,4 εκατ. ευρώ ζητά με αγωγή της κατά του ελληνικού δημοσίου η  Νίκη Διαμαντή, σύζυγος του Αχιλλέα Καραμανλή για τον τύμβο των Σαλαμινομάχων, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Ημερησία». 
Ο Τύμβος έγινε τμήμα των επιχειρήσεων του πατέρα της, Κ. Διαμαντή, το 1971 εν μέσω δικτατορίας με απόφαση της τότε διοίκησης του ΟΛΠ. Η κ. Καραμανλή τον κληρονόμησε μαζί με την υπόλοιπη πατρική περιουσία.
Στις 9 Δεκεμβρίου, περίπου 2.500 χρόνια μετά την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας, η υπόθεση της κυριότητας του Τύμβου οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες.
Αντίδικοι δεν είναι ο Θεμιστοκλής, ούτε φυσικά ο Ξέρξης, αλλά η οικογένεια του κ. Αχιλλέα Καραμανλή, ο υπουργός Οικονομικών και ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος κατηγορείται ότι στέρησε από την κ. Καραμανλή την περιουσία της διότι το 2004 περιέφραξε τον χώρο του Τύμβου, που από το 1964 έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός, και εγκατέστησε το 2006 ένα μνημείο για να θυμίζει τα «ξύλινα τείχη» της Αθήνας.
Το πρώτο δικαστήριο είχε οριστεί να γίνει πριν από έξι μήνες αλλά ο τότε υπουργός Οικονομίας, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να ζητήσουν οι νομικές του υπηρεσίες αναβολή. Σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση και μάλιστα ο Γιάννης Μίχας έχει ζητήσει την ενεργή στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα γύρω από τον Τύμβο ο χώρος είναι γεμάτος παλιοσίδερα και κατεστραμμένες μηχανές πλοίων.
Απόκτημα
Η ναυπηγική εταιρεία Αρκαδία ΑΕ απέκτησε την χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή το 1971, ενώ το 1975 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή πρόσθεσε στην περιουσία της και άλλες εκτάσεις στον ίδιο χώρο.
Το 1982 η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει αρχαιολογικό χώρο όχι μόνο τον Τύμβο αλλά και όλη την χερσόνησο της Κυνόσουρας. Το 2001 ο χώρος οριοθετείται και πάλι ως αρχαιολογικός και μη οικοδομήσιμος και το 2004 η Νομαρχία Πειραιά υιοθετώντας πλήρως την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ( ΚΑΣ ) τον περιφράζει και αρχίζει ενέργειες για την ανάπλασή του. Το 2006 καθαρίζει την περιοχή από τα παλιοσίδερα που την κατακλύζουν και «ακουμπάει» στον Τύμβο μετά από επεισόδια με την αστυνομία ένα μνημείο. Τον Οκτώβριο του 2006 η κ. Νίκη Καραμανλή καταθέτει αγωγή κατά του Γιάννη Μίχα και του δημοσίου.
Ήδη από τον Μάρτιο του 2004 στο υπουργείο Πολιτισμού το κλίμα γύρω από τον Τύμβο και τους μακρινούς απόγονους Σαλαμινομάχους έχει αλλάξει.
Στην Μπουμπουλίνας έχει εγκατασταθεί ο κ. Χρήστος Ζαχόπουλος. Λίγους μήνες αργότερα το ΚΑΣ γνωμοδοτεί για την τοποθέτηση πλωτών δεξαμενών επεξεργασίας καταλοίπων στην Κυνόσουρα. Η αρνητική γνωμοδότηση της ΚΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν λαμβάνεται υπόψη.
Το 2006 το ΚΑΣ κάνει ακόμα ένα βήμα, αποφασίζει να μην επιτρέψει καμία παρέμβαση πάνω στον Τύμβο. Η αστυνομία φθάνει στην περιοχή την μέρα της εγκατάστασης του μνημείου και προκαλούνται επεισόδια.Για το θέμα τότε είχε καταθέσει ερώτησει και ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Μ,Μπόλαρης.
Παζάρι
Μετά τον σάλο που ξεσπάει ο κ. Ζαχόπουλος επιδιώκει νομαρχία και οικογένεια Αχιλλέα Καραμανλή να έρθουν σε ένα «ιστορικό» συμβιβασμό. Ο Τύμβος να επιστρέψει στους Σαλαμινομάχους του και οι κληρονόμοι του Κ. Διαμαντή να αποζημιωθούν με 3 εκατ. ευρώ, αφού η περιουσία τους θα απαλλοτριωθεί από το ελληνικό δημόσιο.
* Ωστόσο η λύση αυτή ναυαγεί και η κ. Νίκη Καραμανλή καταφεύγει στη Δικαιοσύνη για να δώσει εκείνη την τελική λύση να πωληθεί ή όχι για 5,4 εκατ. ευρώ ένα μέρος της «ενδοξης ιστορίας των αρχαίων προγόνων μας» όπως μαθαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
* Το 1982 η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει αρχαιολογικό χώρο όχι μόνο τον Τύμβο αλλά και όλη την χερσόνησο της Κυνόσουρας. Ομως αυτό δεν ήταν αρκετό…
infoserres
Advertisements

Νοέμβριος 24, 2009 - Posted by | πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: